ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

Exkurze do Senátu PČR

Koncem května se vybraní žáci školního parlamentu vydali navštívit Senát Parlamentu České republiky. Po krátké cestě metrem jsme vystoupili na stanici Malostranská a vykročili směrem k Valdštejnské zahradě. Ta je součástí areálu Valdštejnského paláce, sídla Senátu. Tato veřejně přístupná zahrada je členěna živými ploty. Nejprve nás zaujali barevní kapři v rybníčku. Minuli jsme tři kašny s kopiemi (originály si odvezli Švédové v roce 1648) Vriesových soch (Adónis a Venuše, Apollón, Bacchus, Kůň s hadem,..). Zahradou se volně pohybovalo i několik pávů. My jsme se po chvíli ocitli na jednom z nádvoří Valdštejnského paláce, kde nás uvítal pan senátor Jiří Dušek. Jeho asistentka a paní průvodkyně nás pak provedly celým palácem. Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna jej dal vystavět (1623 až 1630) a Valdštejnům patřil až do roku 1945. Od roku 1996 zde sídlí Senát Parlamentu ČR. V Hlavním sále (o rozměrech 24 x 12 metrů) nás ohromila freska zobrazující Albrechta z Valdštejna jako boha na válečném voze. Prošli jsme i Audienční síní s freskou Čtyři stupně lidského věku, Valdštejnovou pracovnou, Astronomickou a Mytologickou chodbou. Několik minut jsme poseděli přímo v Jednacím sále (bývalé konírny) Senátu. Senátoři právě řešili pravidla pro práci zubních lékařů. Dále naše kroky vedly přes Malostranské náměstí do Karmelitské ulice a na Újezd k dolní stanici kolejové lanové dráhy na Petřín. Těch 510 metrů jsme zvládli během několika minut. Zanedlouho jsme měli vlevo Petřínskou rozhlednu a vpravo Zrcadlové bludiště, v němž jsme se rozhodli nezabloudit mezi 35 velkými zrcadly. Po návratu na Újezd jsme vykročili alejí Obětí totality k dílu sochaře Olbrama Zoubka Pomník obětem komunismu. Šest postav, z nichž jen první je celá, ostatní více a více zmrzačené, ale stále stojící, připomíná utrpení, statečnost a nezlomnost politických vězňů.

V dolní části na kovových deskách stojí psáno:

Oběti komunismu 1948 - 1989:
205 486 odsouzeno, 248 popraveno, 4 500 zemřelo ve věznicích, 327 zahynulo na hranicích, 170 938 občanů emigrovalo.

Přes most Legií jsme se dostali k Národnímu divadlu a pak Národní třídou a Františkánskou zahradou kolem Ovocného světozoru do Vodičkovy ulice. Tam nás čekala hodinka zábavy v Muzeu fantastických iluzí. V roce 2019 jej založil iluzionista a kouzelník Pavel Kožíšek.

Exkurze do Senátu PČR, květen 2024 Exkurze do Senátu PČR, květen 2024 Exkurze do Senátu PČR, květen 2024 Exkurze do Senátu PČR, květen 2024 Exkurze do Senátu PČR, květen 2024

Eva Hlávková

Děkuji paní učitelce na doživotních prázdninách Evě Hlávkové za sepsání článku, zakoupení zmrzliny každému z dětí, doprovod po Praze a milou společnost!

Mgr. Jana Chudá

Učitelé a žáci společně na hřišti
Společenský večer ZŠ Masarova - polonéza

Zřizovatel:

MČ Brno - Líšeň
www.brno-lisen.cz
   
Informační memorandum GDPR Prohlášení o přístupnosti Zákon č. 171/2023 Sb, o ochraně oznamovatelů