ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

Předvánoční Vídeň

Stejně jako v loňském roce se žáci ZŠ Masarova vydali na výlet do vánoční Vídně. Cestou v pohodlném autobuse si zopakovali základní zeměpisné údaje o Rakousku, např. počet spolkových zemí, barvy státní vlajky, hlavní město Vídeň a řeku Dunaj, která městem protéká. Po překročení státní hranice nás za malou chvíli přivítaly obrovské větrné elektrárny, tak typické pro tuto zemi.

Cesta utekla rychle a už jsme přijížděli k naší první zastávce velmi netradičního bytového domu zvaného Hundertwasserhaus. Dozvěděli jsme se mnoho zajímavostí o této neobvyklé stavbě i o autorovi samotném, vyfotili mnoho fotek a prošli si galerii se suvenýry a vystavenými obrazy.

Procházku centrem města jsme zahájili na náměstí Marie Terezie, kterému dominuje socha této panovnice známé také v českých zemích zejména proto, že na celém, Habsburky ovládaném území, kam patřily i české země, zavedla povinnou školní docházku. Zmínili jsme zajímavosti ze života této jediné ženy na rakouském trůnu a prohlédli si budovy dvou muzeí obklopujících celé náměstí.

Naše další kroky směřovaly k palácovému komplexu Hofburg, bývalému sídlu habsburských panovníků, v současnosti sídla prezidenta republiky.

Prošli jsme vánočně nazdobenými ulicemi k dalšímu symbolu města, chrámu svatého Štěpána. I když nám počasí moc nepřálo a začalo pršet, nenechali jsme se odradit. Na náměstí jsme se pokochali vystaveným zbožím ve stáncích i v obchodech, utratili zase nějaké to Euro a pokračovali v prohlídce pamětihodností směrem ke Staré radnici, kde se nachází nejznámější a největší vánoční trhy.

Poslední pamětihodností na našem seznamu byla budova vídeňského parlamentu, ale čas se krátil a brzy jsme se vydali na cestu k autobusu. Rozloučili jsme se s krásně osvětlenou a vánočně vyzdobenou Vídní a vydali se k domovu.

Cesta ubíhala bez problémů. To, že jsme překročili hranice České republiky, jsme poznali podle osvětleného mikulovského zámku. Den jsme si opravdu užili.

Předvánoční Vídeň, prosinec 2023

Mgr. Barbora Opluštilová

Učitelé a žáci společně na hřišti
Společenský večer ZŠ Masarova - polonéza

Zřizovatel:

MČ Brno - Líšeň
www.brno-lisen.cz
   
Informační memorandum GDPR Prohlášení o přístupnosti Zákon č. 171/2023 Sb, o ochraně oznamovatelů