Od samého začátku knihtisku, tedy od konce 15. století, se psaly a vydávaly kuchařské knihy a knihy o správném stolování. Pročpak je tedy nevyužít v hodinách dějepisu? Žáci 7. ročníku dostali pracovní listy, na kterých pracovali ve skupinách. Poznávali koření, které se dováželo z nových zemí, především z Indie. Seznámili se s kuchařským řemeslem dané doby a pak vytvářeli recept na bobří ocas, oblíbená laskomina pro nejvyšší šlechtické vrstvy. Poznali a naučili se správně prostřít stůl, kde každý talíř, příbor a sklenice má své místo. Renesanční hostina by ztratila na své noblesnosti, kdyby neobsahovala přípitek. Každá skupina vytvořila svůj originál a vybrané kusy si můžete přečíst:
Naše milovaná Verčo,
připíjíme na tvoje zdraví a štěstí. Doufáme, že mezi námi budeš dlouho, protože svět je plný nebezpečí. Ať nespadneš ze skály nebo ať tě někdo nebodne do zad. Nejsmrtelnější jsou však jedy. Modleme se, ať někoho nepostihnou. Na zdraví!
(Vít Křivánek)
Mgr. Hana Hroudová
Mgr. et Mgr. Juraj Švec