Výuka dějepisu v 6. ročníku se v primárně věnuje nejstarším dějinám lidstva. V druhém pololetí se žáci seznamují s dějinami antického Řecka, kde poznávají základy demokratické společnosti starověkých Athén. Ovšem dějiny nejsou jenom „velké události“ plné bitev a jmen panovníků, ale i každodenní životy lidí. Proto žáky v hodinách pravidelně seznamujeme s běžným životem lidí a ani distanční výuka nás v tom neodradila. Právě naopak! Distanční výuka se poslední den před velikonočními prázdninami přestěhovala do prostorů školní kuchyňky, kde byly připraveny základní ingredience na antické on-line hodování. Žáci 6. B a 6. D se seznámili s tím, jak se starověcí Řekové připravovali na večerní návštěvu svých přátel, kde se veliký důraz kladl na osobní hygienu. Šestáci prostřednictvím počítačových obrazovek poznávali koření, které Řekové přidávali prakticky do všech druhů jídel a nevynechávali ani víno. Naučili se základní recept na přípravu ryb, které Řekové pravidelně konzumovali. Žáci rozpoutali bouřlivou diskusi o chutnosti oliv a vhodném používání kopru, který byl většinově odmítnut. On-line antické hodování bylo zakončeno nejdůležitější myšlenkou starověkých Řeků, která je poplatná i v dnešní době, že za elegantní se považuje přiměřená konzumace všeho v rozumné míře.
Mgr. Juraj Švec