ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

Finanční gramotnost

Začátkem prosince 2015 proběhla v 8. ročníku výuka finanční gramotnosti, kterou pro nás zdarma a ochotně zrealizovalaspolečnost ABC finančního vzdělávání v čele s ing. Maškem. Ve dvou teoretických lekcích se žáci dozvěděli, kde se berou peníze, jaké jsou rozdíly mezi zaměstnancem a podnikatelem nebo co dělá takový finanční poradce. Zabývali se příjmy a výdaji rodiny, spořením a pojištěním. Zjistili také, jak se rozlišují dobré a špatné dluhy a co je inflace. Ke každé správné odpovědi byly děti motivovány sladkou odměnou a nutno podotknout, že spolupracovaly výborně.

Ve čtvrtek 10. prosince si osmáci své nově nabyté teoretické znalosti vyzkoušeli v praxi. Celé dopoledne v malých skupinkách = rodinách prožili fiktivní život od 30 do 60 let věku. Všichni začínali se stejnými životními a finančními podmínkami. Záleželo pak na šikovnosti, matematických i logických schopnostech jednotlivých rodin, jak se jim bude dařit dál. Měli k dispozici peníze, mohli využívat služby finančního poradce, obchodovat v bance i na burze s akciemi, uzavírat jakákoliv pojištění a spoření, opravdu jako v normálním životě. A stejně jako mnohé dospělé i je občas potkaly nepředvídatelné události, na které museli reagovat a rozhodovat se, jak postupovat, aby je nepostihly exekuce či bankrot. Nejmajetnější skupina na konci vyhrála krabici bonbónů.

Děti se po celou dobu dobře bavily, přestože musely i hodně přemýšlet a počítat. Cílem celé akce nebyla jen zábava, ale především zkušenosti, které žáci určitě ocení. Někteří si brali dokonce kontakt na lektory, aby i jejich rodiče mohli využít služby finančního poradce.

Finanční gramotnost, prosinec 2015 Finanční gramotnost, prosinec 2015 Finanční gramotnost, prosinec 2015 Finanční gramotnost, prosinec 2015

Mgr. Miroslava Kubíčková

Učitelé a žáci společně na hřišti
Společenský večer ZŠ Masarova - polonéza

Zřizovatel:

MČ Brno - Líšeň
www.brno-lisen.cz
   
Informační memorandum GDPR Prohlášení o přístupnosti Zákon č. 171/2023 Sb, o ochraně oznamovatelů