ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

Exkurze do Terezína 28.4.2011

V rámci výuky dějepisu a výchovy k občanství se žáci II. stupně naší školy zúčastnili exkurze do bývalého koncentračního tábora Terezín. Prohlídku jsme naplánovali na 28.4.2011.

Památník Terezín vznikl v r. 1947 jako památka obětem nacistické genocidy. Prohlídku jsme začali u Národního hřbitova, který je vkusně upravený, u každého hrobu kvetou růže. Zde je pohřbeno na 10 000 obětí krutého zacházení. Popel ostatních obětí nacisté vysypali do Ohře.

Pak už jsme vstoupili do vlastní pevnosti, která byla postavena za vlády Josefa II. a měla být využita v rakousko-pruských válkách. Děti byly překvapeny labyrintem chodeb, vodními příkopy a celkovou dokonalostí pevnosti.Mnozí se dokonce báli. Průvodkyně nás zaujala jasným a výstižným výkladem, připomněla dětem běžné denní podmínky, ve kterých zde lidé přežívali. Bití, ponižování, hlad, nemoci, paraziti, přeplněné baráky, žádná hygiena, samotky, to je dnes už těžko představitelné. Dokumentární film, který nám zde také promítli, ukázal autentické záběry z doby války i osvobození. Byli jsme otřeseni, jak lidé, jež přežili, byli zuboženi. Prohlídku jsme zakončili v krematoriu a pro nás všechny to byl silný zážitek.

Exkurze měla velký význam a ještě v hodinách dějepisu pokračovala mnohými diskusemi o věcech, které dětem nebyly dostatečně jasné, a nebo si potřebovaly o tom jen tak popovídat.

Terezín 28.4.2011 Terezín 28.4.2011 Terezín 28.4.2011 Terezín 28.4.2011

Mgr. Jana Osičková

Skvělá vybíjená
Společenský večer ZŠ Masarova - polonéza

Zřizovatel:

MČ Brno - Líšeň
www.brno-lisen.cz
   
Informační memorandum GDPR Prohlášení o přístupnosti Zákon č. 171/2023 Sb, o ochraně oznamovatelů