skrytý
ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

Jídlo a pití za Rudolfa II.

Od samého začátku knihtisku, tedy od konce 15. století, se psaly a vydávaly kuchařské knihy a knihy o správném stolování. Pročpak je tedy nevyužít v hodinách dějepisu? Žáci 7. ročníků se v průběhu svých hodin dějepisu přemístili do prostor školní kuchyňky, kde byla pro ně připravena renesanční hostina z dob Rudolfovy. Na začátku hodování předcházela hygienická instrukce o správním stolovaní každého renesančního aristokrata, který při hodování používal především svých tří prstů, protože příbor, kromě nožů, byl ještě zapovězen. Hodování se neobešlo bez poznávání vzácného koření, jehož si šlechta v tomto období cenila nejvíce a prezentovala tím svůj status. Sedmáci tak ochutnávali pepř, skořici, anýz, hřebíček atd. Dozvěděli se o odlišném vnímání konzumace kávy a čokolády, která se ještě do 17. století předepisovala spíše jako lék. Seznámili se s nejzákladnějšími surovinami prosté kuchyně, kde dominoval hrách a chléb, až po nejhonosnější kuchyň renesančních pánů, v kterých nechyběly takové laskominy jako veverka nebo bobří ocas. Hostina byla zakončena renesančními přípitky, které oslavovaly společný školního rok a vychvalovaly

Jídlo a pití za Rudolfa II., červen 2021 Jídlo a pití za Rudolfa II., červen 2021

Olympijský den v 5. B
Tančí celá Masarka

Zřizovatel:

MČ Brno - Líšeň
www.brno-lisen.cz
Informační memorandum GDPR Prohlášení o přístupnosti