ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

Beseda s nevidomou dívkou

V tomto školním roce je tématem celoroční hry v našich odděleních školní družiny poznávání životů lidí s handicapem.

V průběhu měsíců ledna a února 2016 do ŠD přišla na besedu nevidomá slečna Denisa se svým vodícím psem - labradorským retrievrem, kterému říkala Glisinka. Její správné jméno je Glisse od Býčí skály. Povídala dětem o svém životě, děti zjišťovaly, co všechno je v běžném životě jiné pro nevidomé lidi a pro vidící. Spoustu svých pomůcek dětem nejen ukázala, ale nechala je tyto pomůcky i vyzkoušet. Hodně povídala o psích pomocnících a s Glisinkou nám předvedla, jak se chodí po schodech i po místnosti.

Slečna Denisa děti hodně zaujala a beseda se nakonec protáhla dlouho přes plánovanou 15. hodinu. Za ochotu i bezprostřednost jí patří naše poděkování.

Toto o besedě napsal žák 4. třídy Ivo Šikula:

Ve čtvrtek k nám do školy zavítala nevidomá paní, ukazovala nám pomůcky, které používají nevidomí. Třeba má takový alarm, který se dá do hrníčku, a když si zalívá čaj a až  voda začne dosahovat po okraj, tak to začne pípat. Další pomůckou, která jí hodně pomáhá, je bílá hůl, používá ji k orientaci na ulici. Také má svého věrného pomocníka a kamaráda vodícího psa. Její pes ji vždy upozorní na nějaké nebezpečí, třeba výkop na ulici, nebo ji převede přes ulici. Ke čtení nevidomá paní používá brailovo písmo, to jsou vytlačené tečky.

Beseda s nevidomou dívkou, únor 2016 Beseda s nevidomou dívkou, únor 2016 Beseda s nevidomou dívkou, únor 2016 Beseda s nevidomou dívkou, únor 2016 Beseda s nevidomou dívkou, únor 2016 Beseda s nevidomou dívkou, únor 2016

Zdenka Chloupková

První pomoc
Společenský večer ZŠ Masarova - polonéza

Zřizovatel:

MČ Brno - Líšeň
www.brno-lisen.cz
   
Informační memorandum GDPR Prohlášení o přístupnosti Zákon č. 171/2023 Sb, o ochraně oznamovatelů