ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

Festival Jeden svět

Žáci druhého stupně navštívili 19. března 2015 projekci festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Tento festival je pořádán již od roku 1998 společností Člověk v tísni. Tématem festivalu byla výzva Praskněte své bubliny! a i letos zde byly uvedeny příběhy upozorňující na problémy, o jejichž existenci žáci často nevědí.

Šesťáci a sedmáci zhlédli tři krátké filmy, které se zabývaly především chudobou, sociálním vyloučením a životem na ulici, a to i v takovém státě, jako je bohaté Nizozemsko. Po promítnutí každého snímku následovala diskuze s moderátorem akce.

Nejstarší žáci, deváťáci, navštívili hodinovou projekci filmu Made in BY, který byl věnován homofobii a nedemokratickému režimu v Bělorusku. Poté opět proběhla debata o promítnutém dokumentu.

Příběhy často vyvolávají řadu otázek. Filmy i následné diskuze vedou žáky k hledání odpovědí a k formování vlastních postojů a názorů. V neposlední řadě si mohou uvědomit, jak snadný je jejich vlastní život v porovnání s životem stejně starých dětí v jiných zemích světa.

Mgr. Miroslava Kubíčková

Skvělá vybíjená
Společenský večer ZŠ Masarova - polonéza

Zřizovatel:

MČ Brno - Líšeň
www.brno-lisen.cz
   
Informační memorandum GDPR Prohlášení o přístupnosti Zákon č. 171/2023 Sb, o ochraně oznamovatelů