ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

První výjezd Erasmus+

(středa 10.12.2014 – neděle 14.12.2014)

První výjezd v rámci mezinárodního programu Erasmus+ (projekt Learningwithoutlimits) se konal v jedné ze skandinávských zemí - ve Švédsku. Účastnili se ho tři učitelé z naší školy a hlavními cíli bylo poznat partnery z dalších šesti evropských zemí, naplánovat hladký průběh celého tříletého projektu a věnovat se tématu hry ve školním prostředí.

Ve středu v pět hodin ráno jsme vyrazili z Brna na pražské letiště. Odtud jsme pokračovali do Stockholmu a poté do města Lulea na severu Švédska. Tam jsme se všichni setkali a pokračovali do malého městečka Boden.

Ve čtvrtek jsme měli možnost prohlédnout si školu v Bodenu, která je v mnoha ohledech odlišná od té naší. V každé třídě bylo asi jen 12 dětí a panovala zde velmi klidná atmosféra. Dopolední program byl vyplněn prezentacemi jednotlivých zemí na téma hry ve školním prostředí. Diskutovali jsme o otázkách týkajících se přípravy učitelů na práci s dětmi nejmladšího školního věku, o schopnosti dětí přizpůsobit se novému školnímu prostředí apod. Po obědě Lena Nystromz univerzity uspořádala workshop, který byl zaměřen na vliv herních systémů na vzdělávání dětí. Večer jsme ochutnali tradiční švédskou kuchyni a vedli jsme diskusi se členy jednotlivých delegací o vzdělávacích systémech jejich zemí.

V pátek jsme měli možnost se zúčastnit oslavy dne svaté Lucie, který se slaví i v ostatních severských zemích. Děti z bodenské školy zpívaly v kostele tradiční vánoční písně. Poté jsme plánovali další mezinárodní setkání a aktivity, které budou v příštích třech letech našeho projektu probíhat.

V sobotu jsme se vydali na dalekou cestu za polární kruh. Ve městečku Jukkasjärvi jsme navštívili jedinečnou turistickou atrakci – hotel postavený pouze z ledu a sněhu. Byl to opravdu neuvěřitelný zážitek. K našemu překvapení jsme tam narazili na průvodkyni, která byla napůl Češka.

Celý nedělní den jsme strávili cestováním a do Brna jsme dorazili v pozdních večerních hodinách.

První projektové setkání

Mgr. Lenka Štěpánová

Skvělá vybíjená
Společenský večer ZŠ Masarova - polonéza

Zřizovatel:

MČ Brno - Líšeň
www.brno-lisen.cz
   
Informační memorandum GDPR Prohlášení o přístupnosti Zákon č. 171/2023 Sb, o ochraně oznamovatelů