ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

Beseda na téma Wintonovy děti

Dne 20.5.2014 jsme uvítali na naší škole vzácnou návštěvu. Byla to paní Renata Laxová, jedna z dětí, které pomohl pan Nicolas Winton odejít z Československa do Anglie a najít zde svou druhou rodinu. Židovské děti čekala krutá budoucnost a pan Winton si toho byl vědom. Přesvědčil rodiče téměř 669 dětí, aby neváhali a poslali své děti do bezpečí. Vybavil tyto děti pasy a zajistil jim v Anglii ubytování v rodinách. V průběhu několika týdnů odjelo mnoho vlaků s těmito dětmi.

Paní Renata nám velmi podrobně povídala o tom, co prožívali její rodiče, jak se sama cítila, co se stalo s těmi, kteří neměli takové štěstí jako ona a ostatní zachráněné děti. V Anglii vystudovala, odešla do Ameriky a stala velkým odborníkem v oblasti genetiky.

Téměř všechny "Wintonovy děti" přišly o své rodiče. Paní Renata spolu s čtyřmi dalšími měla to štěstí, že se po válce shledala s oběma rodiči. Dnes žije spokojeně v Americe obklopená dětmi a vnoučaty, udržuje kontakt se svou anglickou rodinou i s panem Wintonem. Říká, že je pyšná na "Nikiho rodinu".

Obdivovali jsme paní Renatu, její vitalitu, optimismus a především krásnou češtinu, kterou hovořila.

Beseda na téma Wintonovy děti, květen 2014 Beseda na téma Wintonovy děti, květen 2014 Beseda na téma Wintonovy děti, květen 2014 Beseda na téma Wintonovy děti, květen 2014 Beseda na téma Wintonovy děti, květen 2014 Beseda na téma Wintonovy děti, květen 2014 Beseda na téma Wintonovy děti, květen 2014 Beseda na téma Wintonovy děti, květen 2014 Beseda na téma Wintonovy děti, květen 2014

Natálie Vedrová, 9.B

Skvělá vybíjená
Společenský večer ZŠ Masarova - polonéza

Zřizovatel:

MČ Brno - Líšeň
www.brno-lisen.cz
   
Informační memorandum GDPR Prohlášení o přístupnosti Zákon č. 171/2023 Sb, o ochraně oznamovatelů