ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

Masařky v Senátu ČR

V úterý 28. 11. 2017 se pět členů školního parlamentu v doprovodu paní učitelky I. Trtíkové a slečny asistentky L. Krausové vydalo do Prahy na vyhlášení 7. ročníku soutěže "Co dělají školy pro demokracii?", kterou organizovala společnost CEDU - Centrum pro demokratické učení, o. p. s. Akce probíhala v odpoledních hodinách v hlavním sále Senátu ČR. Náš parlament reprezentovali V. Hejčík, M. Dobšík, V. Vávrová, Z. Teller a L. Nerud. 

Do soutěže jsme se přihlásili s akcí Parlamentní malé(h)ry, kterou uspořádal náš parlament v únoru 2017. V České republice ve školách funguje 1500 žákovských parlamentů. Do 27. září se mohli přihlásit do soutěže s projektem, na který jsou hrdí a který bude inspirací i pro ostatní školy. Z přihlášených projektů bylo vybráno deset nejzajímavějších, o nichž žáci natočili cca padesátivteřinové video. O videu hlasovala veřejnost a vybrala pět postupujících, kteří se prezentovali v Senátu ČR. Naše video se dostalo na 2. místo s 1172 hlasy.

Finále soutěže v Senátu se zúčastnili zástupci deseti parlamentů, své školní projekty zde před porotou představovalo pět škol. V porotě zasedli: ekonom Tomáš Sedláček, senátor Libor Michálek, poslanec Vít Rakušan, zpěvák a herec Adam Mišík a předsedkyně České středoškolské unie Lenka Štěpánová. Po prezentaci pěti nejlepších projektů nastala krátká přestávka s malým občerstvení, během níž došlo k hlasování všech přítomných. Soutěž vyhrál Projektový den Afrika ze ZŠ Za Alejí z Uherského Hradiště. Vítěz získal Prožitkový kurz za 22 tisíc. Náš projekt se umístil na čtvrtém místě.

 Druhou polovinu program tvořil workshop. Zde jsme pracovali ve skupinách a debatovali nad stejnou otázkou: "Měli bychom mít volební právo již od 16 let?" Žáci se rozdělili do pěti skupin, podle toho, jaký mají názor na věc. Byly to skupiny Určitě ANO, Určitě NE, Spíše ANO, Spíše Ne a Nevím. Každá skupina sepsala 2 - 3 body, proč si to myslí, a potom o svých názorech debatovali. Po skončení debaty jsme se rozloučili a vydali se na cestu domů.

Masařky v Senátu ČR, listopad 2017

V. Vávrová, V. Hejčík, M. Dobšík

Skvělá vybíjená
Společenský večer ZŠ Masarova - polonéza

Zřizovatel:

MČ Brno - Líšeň
www.brno-lisen.cz
   
Informační memorandum GDPR Prohlášení o přístupnosti Zákon č. 171/2023 Sb, o ochraně oznamovatelů