ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

Erasmus+ Anglie

Naše škola měla opět možnost vycestovat do zahraničí v rámci evropského programu Erasmus+, do kterého je zapojena v rámci projektu Learning Without Limits. Ve dnech od 9. do 13. června 2017 měli někteří členové našeho učitelského sboru možnost navštívit partnerskou školu Valley View Community School v anglickém Leedsu.

V pátek 9. června jsme vyjeli od školy na letiště ve Vídni a odtud jsme přelétli do anglického Manchesteru, kde jsme pokračovali vlakem do nedalekého Leedsu. Ubytovali jsme se v hotelu a následovala společná procházka po městě. K večeru, když dorazily všechny partnerské země, jsme se sešli na večeři v restauraci The White Swan, kde nás čekalo příjemné setkání se všemi zúčastněnými.

Následující den nás čekala cesta do nádherného Yorku. Tam jsme měli komentovanou prohlídku města a zbytek dne jsme strávili objevováním krás tradičního anglického, na první pohled malého města. Celý den jsme pak završili večeří ve výborné italské restauraci, po níž jsme se projeli lodí po řece. Celý den byl velmi náročný a další neměl být jiný, takže po večeři už nás čekal hotelový pokoj a příprava na další den.

V neděli nás trochu začalo zkoušet typické anglické počasí. Bylo větrno a déšť střídal vítr. Nám to ale nevadilo, protože byla před námi cesta do dalšího úchvatného města Haworthu. To je známé díky sestrám Brontëovým, které tu žily a tvořily. Pro tuto příležitost jsme si nemohli přát příznačnější počasí než takové, jaké je popisováno v jednom z nejvýznamnějších anglických románů Emily Brontëové, Na větrné hůrce. Odpoledne tu na nás i vysvitlo slunce, a tak jsme si procházku po Haworthu mohli vychutnat naplno. Z Haworthu jsme se přesunuli k přímořskému městečku Whitby, jehož historie sahá daleko do minulosti. Tam nemohla chybět tradiční večeře v podobě Fish and Chips (smažená ryba a hranolky), kterou jsme bránili vlastními těly před dotěrnými racky.

Náš poslední den byl věnován návštěvě školy Valley View Community v Leedsu. Tam jsme byli součástí ranního shromáždění celé školy (school assembly) a hodnotil se i závěr celého projektu. Žáci s učiteli pro nás měli přichystanou písničku a moc hezky nás u sebe přivítali. Navštívili jsme i několik tříd, kde měli žáci pro nás nachystané otázky týkající se České republiky. Celý den ve škole byl natáčen kameramanem a zástupci všech zemí nakonec odpovídali na otázky o projektu. Z videí nakonec vznikne film, který zhodnotí kvality a přínosy projektu. Odpoledne už jsme pak věnovali cestě do centra města, se kterým jsme se nemohli rozloučit, a večer jsme byli pozváni na večeři do luxusní indické restaurace Aagrah.

V úterý ráno už nám nezbývalo nic jiného než sbalit si poslední věci a nasednout na vlak, který nás z Leedsu opět dovezl na letiště v Manchesteru. Odtud už jsme letěli zpět do Vídně a poté zpátky do Brna.

Toto poslední setkání v rámci projektu Learning Without Limts bylo velkým přínosem pro všechny zúčastněné a věřím, že každý z nás si našel alespoň jednu věc, na které by do budoucna chtěl více zapracovat.

Prezentace Erasmus+ Anglie (PowerPoint, 10 MB)

Mgr. Denisa Opatrná

Valentýn
Společenský večer ZŠ Masarova - polonéza

Zřizovatel:

MČ Brno - Líšeň
www.brno-lisen.cz
   
Informační memorandum GDPR Prohlášení o přístupnosti Zákon č. 171/2023 Sb, o ochraně oznamovatelů