ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

Film Anthropoid v kině Lucerna

Hlavní náplní dějepisného učiva v devátém ročníku jsou nejnovější dějiny, proto jsme využili nabídky kina Lucerny promítnout žákům nejnovější historický film Anthropoid.

Dne 28. 11. 2016 jsme tedy zhlédli velmi působivý snímek natočený v koprodukci České republiky, Velké Británie a Francie. Film zachycuje skutečnou historickou událost z období II. světové války, a to přípravu a průběh atentátu na jednoho z nejvýše postavených nacistů – Reinharda Heydricha přezdívaného „pražský řezník“ nebo „kat českého národa“. Tato operace připravená v Londýně dostala název Anthropoid.

Režisér Sean Ellis se přípravě tohoto filmu věnoval 15 let a nic neponechal náhodě. S napětím sledujeme osudy dvou příslušníků československého zahraničního odboje od jejich výsadku v protektorátu až po tragický konec v kostele sv. Cyrila a Metoděje, ale také jejich přátel a ostatních členů celé skupiny. Některé scény jsou velmi realistické a působí dost drsně, ale doba byla taková.

Po zhlédnutí filmu jsme si ve škole dovysvětlili některé historické souvislosti a podle diskuse, která se rozproudila, je jasné, že děti nezapomenou jména Jozef Gabčík a Jan Kubiš.

Mgr. Jana Osičková

Skvělá vybíjená
Společenský večer ZŠ Masarova - polonéza

Zřizovatel:

MČ Brno - Líšeň
www.brno-lisen.cz
   
Informační memorandum GDPR Prohlášení o přístupnosti Zákon č. 171/2023 Sb, o ochraně oznamovatelů