ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

Erasmus+ Španělsko

Díky evropskému programu Erasmus+, do kterého je naše škola zapojena v rámci projektu "Learning Without Limits", jsme v týdnu od 3. do 7. října 2016 navštívili poslední partnerskou školu. Jedná se o španělskou školu, která je oproti té naší velmi malá. Ve skutečnosti jsou to tři různé školičky v různých městech, které spravuje jedno vedení. Ani jedna z těchto škol nemá více než 50 žáků. Ta nejmenší má dokonce jen 26 žáků ve věku od 3 do 12 let. Bylo to tedy vskutku zajímavé srovnání. Všechny školy leží v oblasti Castilla de La Mancha – kraj, do kterého je situován světoznámý příběh Miguela Cervantese Don Quijote de la Mancha. Tato oblast prosperuje díky svému zemědělství. Rovinatá a kamenitá půda svědčí pěstování hroznů, melounů a oliv.

Naše cesta započala v pondělí 3. října. Od školy jsme vyrazili na bratislavské letiště a odtud přímým letem do hlavního města Španělska – Madridu. Na letišti jsme nějakou chvíli čekali na další skupiny z Polska a Švédska a poté jsme společně vyrazili do města Alcazar de San Juan, kde jsme byli po celou dobu pobytu ubytováni.

V úterý ráno jsme se přesunuli do školy v CincoCasas, kde nás španělští žáci a učitelé vřele přivítali a nachystali pro nás hry, soutěže a malé občerstvení. Koordinátoři ze všech zemí však měli jiný program a sešli se, aby řešili další fáze projektu. Po obědě v luxusní restauraci jsme měli možnost navštívit dvě organizace, které se zapojují do mezinárodního obchodu. První byla továrna na výrobu ocelových konstrukcí pro stavby různého využití a druhým místem bylo vinařství s obrovským sklepem plným archivních vín. V obou průmyslových závodech jsme se dozvěděli spoustu zajímavých informací a přesvědčili jsme se, že i z malé místní firmy lze vytvořit velkou mezinárodně úspěšnou společnost. Večer jsme při západu slunce navštívili větrné mlýny a některé z nich byly dokonce původní, a to až z 16. století. Po tradiční španělské večeři (tapas) už následoval jen přesun do hotelu a zasloužený odpočinek.

Středa byla dnem poznávání nového města. Byli jsme v historickém centru Toleda. Toledo, které je bývalým hlavním městem Španělska, je zvláštní tím, že v něm v poklidu a míru žijí tři odlišné kultury – křesťanská, židovská a muslimská. V rámci prohlídky města s úžasným panem průvodcem jsme navštívili krásná místa jako SantoToméChurch, katedrálu, židovskou synagogu, viděli jsme slavný obraz mistra El Greca a zhlédli jsme film o historii Toleda s názvem TimeCapsule, ze kterého jsme byli všichni nadšení. Na oběd jsme ochutnali další tradiční španělský pokrm zvaný paella (směs rýže a zeleniny). Odpoledne jsme nakoupili suvenýry pro naše blízké a opět jsme se vrátili do hotelu, kde jsme se vyřádili v bazénu.

Čtvrtek byl posledním dnem, který jsme strávili ve společnosti ostatních týmů z jiných zemí. Navštívili jsme další dvě španělské školy a to v Arenales a v Alamedě. Obě školy jsme si pečlivě prohlédli a zkoumali, čím bychom se mohli pro práci v naší škole inspirovat. Děti se zapojily do workshopů týkajících se vytvoření ideální školy a také pracovaly na hodnocení setkání pomocí programu Emaze. Odpoledne jsme byli přijati na dvou radnicích – nejprve nás přijal pan starosta města Arenales a poté paní starostka města Alcazar de San Juan. Těchto setkání se účastnila dokonce i televize a novináři, kteří budou náš projekt dále propagovat. Po večeři nastal smutný čas loučení, ale nakonec nebyl tak smutný, protože si ho děti mohly užít na závěrečné diskotéce.

V pátek brzy ráno jsme vyrazili na zpáteční cestu domů. Z madridského letiště jsme letěli do Vídně, odkud jsme jeli ke škole, kde nás už čekali nedočkaví rodiče.

Tento výjezd s žáky byl poslední v rámci současného projektu „Learningwithoutlimits“. Následovat bude setkání u nás ve škole, které proběhne v březnu příštího roku. Doufám, že se nám podaří setkání zorganizovat ke spokojenosti všech a že překonáme laťku, kterou partnerské země nasadily velmi vysoko.

Na závěr bych chtěla poděkovat všem dětem, které se účastnily setkání a také svým kolegům, kteří mi pomohli s organizací. Budu se těšit na další společné akce.

Erasmus+ Španělsko 2016 (prezentace Powerpoint, 25 MB)

Mgr. Lenka Štěpánová

Skvělá vybíjená
Společenský večer ZŠ Masarova - polonéza

Zřizovatel:

MČ Brno - Líšeň
www.brno-lisen.cz
   
Informační memorandum GDPR Prohlášení o přístupnosti Zákon č. 171/2023 Sb, o ochraně oznamovatelů