ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

ZÁKLADNÍ ŠKOLA MASAROVA, BRNO

Finanční gramotnost

Začátkem prosince 2015 proběhla v 8. ročníku výuka finanční gramotnosti, kterou pro nás zdarma a ochotně zrealizovalaspolečnost ABC finančního vzdělávání v čele s ing. Maškem. Ve dvou teoretických lekcích se žáci dozvěděli, kde se berou peníze, jaké jsou rozdíly mezi zaměstnancem a podnikatelem nebo co dělá takový finanční poradce. Zabývali se příjmy a výdaji rodiny, spořením a pojištěním. Zjistili také, jak se rozlišují dobré a špatné dluhy a co je inflace. Ke každé správné odpovědi byly děti motivovány sladkou odměnou a nutno podotknout, že spolupracovaly výborně.

Ve čtvrtek 10. prosince si osmáci své nově nabyté teoretické znalosti vyzkoušeli v praxi. Celé dopoledne v malých skupinkách = rodinách prožili fiktivní život od 30 do 60 let věku. Všichni začínali se stejnými životními a finančními podmínkami. Záleželo pak na šikovnosti, matematických i logických schopnostech jednotlivých rodin, jak se jim bude dařit dál. Měli k dispozici peníze, mohli využívat služby finančního poradce, obchodovat v bance i na burze s akciemi, uzavírat jakákoliv pojištění a spoření, opravdu jako v normálním životě. A stejně jako mnohé dospělé i je občas potkaly nepředvídatelné události, na které museli reagovat a rozhodovat se, jak postupovat, aby je nepostihly exekuce či bankrot. Nejmajetnější skupina na konci vyhrála krabici bonbónů.

Děti se po celou dobu dobře bavily, přestože musely i hodně přemýšlet a počítat. Cílem celé akce nebyla jen zábava, ale především zkušenosti, které žáci určitě ocení. Někteří si brali dokonce kontakt na lektory, aby i jejich rodiče mohli využít služby finančního poradce.

Finanční gramotnost, prosinec 2015 Finanční gramotnost, prosinec 2015 Finanční gramotnost, prosinec 2015 Finanční gramotnost, prosinec 2015

Mgr. Miroslava Kubíčková

Valentýn
Společenský večer ZŠ Masarova - polonéza

Zřizovatel:

MČ Brno - Líšeň
www.brno-lisen.cz
   
Informační memorandum GDPR Prohlášení o přístupnosti Zákon č. 171/2023 Sb, o ochraně oznamovatelů